Τα πρωτεία διεκδικεί η Ταϊλάνδη σε έναν ακόμα τομέα τουριστικής ανάπτυξης, με επίκεντρο τον άνθρωπο και την υγεία του. Μπορεί, βέβαια, η Χώρα του Χαμόγελου ως εξωτικός προορισμός να μην χρειάζεται συστάσεις, αλλά μέλημα των αρμόδιων φορέων είναι η ανάπτυξη νέων τουριστικών δραστηριοτήτων που θα λειτουργήσουν ως μαγνήτης για καινούργιους επισκέπτες, για ανθρώπους που δεν θέλουν να απολαύσουν αποκλειστικά και μόνο τις φυσικές ομορφιές της χώρας.
Ο νέος τομέας τουριστικής ανάπτυξης είναι αυτός του ιατρικού τουρισμού. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που υπάρχουν, τουλάχιστον δύο έως τρία εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ταξιδεύουν κάθε χρόνο για να αναζητήσουν θεραπεία σε χώρα άλλη από την πατρίδα τους. Η Ταϊλάνδη βρίσκεται μεταξύ των πρώτων επιλογών των τουριστών υγείας, κάτι στο οποίο συμβάλλουν πολλοί παράγοντες, αλλά κατά κύριο λόγο το χαμηλό συγκριτικά κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών, οι άρτιες υποδομές και το καλά εκπαιδευμένο προσωπικό.
Ο ιατρικός τουρισμός είναι μια πραγματικότητα που θα δούμε να κερδίζει έδαφος. Οσο το κόστος της ιατρικής στη Δύση αυξάνεται, τα ασφαλιστικά Ταμεία δεν μπορούν να καλύψουν όλες τις δαπάνες, πολλοί μένουν ανασφάλιστοι και έτσι σε περίπτωση ασθένειας, πρέπει να πάρουν τον δρόμο της ξενιτιάς αναζητώντας ποιοτική περίθαλψη. Ο ιατρικός τουρισμός έχει κερδίσει έδαφος στις ΗΠΑ, όπου τα έξοδα για κάθε σχεδόν ιατρική πράξη είναι δυσβάσταχτα, όπως και σε χώρες όπου οι χρόνοι του «περίμενε» μέχρι την επέμβαση είναι ιδιαίτερα μεγάλοι, όπως παραδείγματος χάρη η Βρετανία.
Σε μία προσπάθεια παρουσίασης αυτού του νέου κεφαλαίου τουριστικής ανάπτυξης, η ταϊλανδική πρεσβεία της Αθήνας και η Thai Airways προσκάλεσαν στη χώρα Ελληνες δημοσιογράφους για να «ρίξουν μια ματιά» στις εν λόγω υποδομές και να πάρουν μια ιδέα για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και υποδομές.
Τα νοσοκομεία -εγκεκριμένα από τους ίδιους φορείς που δίνουν άδειες λειτουργίας στα αμερικανικά νοσοκομεία-, τα οποία υποδέχονται και νοσηλεύουν κυρίως τους ξένους επισκέπτες, είναι καθαρά, υπερπολυτελή και μοιάζουν περισσότερο με πεντάστερα ξενοδοχεία, παρά με νοσηλευτικά ιδρύματα. Οσον αφορά τους χώρους, προκαλούν εντύπωση με φοίνικες, τρεχούμενα νερά, μαρμάρινα δάπεδα και κυλιόμενες σκάλες.
Σε αυτά τα νοσηλευτικά ιδρύματα ακολουθούνται οι πιο σύγχρονες αγωγές, τεχνικές και πρωτόκολλα, μεταξύ των οποίων και η θεραπεία της καρδιακής ανεπάρκειας με την έγχυση βλαστοκυττάρων, η ρομποτική χειρουργική, κ.ο.κ., ενώ οι περισσότεροι από τους γιατρούς που εργάζονται εκεί έχουν ολοκληρώσει κάποιο στάδιο της εκπαίδευσης ή ειδίκευσής τους σε αγγλοσαξωνικά κράτη. Και, βέβαια, το κόστος των θεραπειών είναι συγκριτικά χαμηλό. Πιθανώς, να είναι μια δραστηριότητα που θα μπορούσε να αναπτύξει και η δική μας χώρα.
Tα πρώτα Spa... από το 4000 π.Χ.
Πρώτη αναφορά σε εγκαταστάσεις που φιλοδοξούσαν να βελτιώσουν την υγεία «ταξιδευτών» έχουμε το 4000 π.Χ. Οι Σουμέριοι οικοδομούσαν εγκαταστάσεις γύρω από θερμές πηγές και γύρω τους συγκεντρώνονταν όσοι ζητούσαν λύτρωση από πόνους. Ιστοί ιατρικού τουρισμού απαντώνται στην αρχαία Ελλάδα. Προς τιμήν του Ασκληπιού κατασκευάζονται τα Ασκληπιεία, όπου συνέρρεε κόσμος από ολόκληρη τη Λεκάνη της Μεσογείου αναζητώντας θεραπεία.
Στην Ινδία, η ιστορία ιατρικού τουρισμού ξεκινά πριν από πέντε χιλιάδες χρόνια. Το 1248 μ.Χ. κατασκευάστηκε στο Κάιρο το νοσοκομείο Μανσουρί, το μεγαλύτερο και πιο εξελιγμένο της περιόδου. Με υποδομή για τη νοσηλεία 8.000 ανθρώπων αποτέλεσε πόλο έλξης για τους κατοίκους κοντινών και μακρινών χωρών, ανεξάρτητα από φυλή ή θρησκεία. Κατά την Αναγέννηση και μετέπειτα ανθίζει ο ιατρικός τουρισμός στην Ευρώπη. Οι λουτροπόλεις αποκτούν φήμη. Η λέξη spa (salude per acqua) -υγεία διά των υδάτων- χρησιμοποιείται για πρώτη φορά.
[ionianguide.com, από ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ]
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου